De Vereniging

Welkom

De Buurt- en Speeltuinvereniging Anreperstraat en Omgeving is opgericht in 1945 en is een bloeiende wijkvereniging in Assen-Oost met ongeveer 500 leden (gezinnen) en een groot draagvlak in de wijk. De vereniging beschikt over het gebouw “De Zonnereep” aan de Zonnedauwstraat 14 en de bijbehorende speeltuin met bijzondere klim- en speeltoestellen, een speelveld en een terras en jeu-de-boules banen.Door de ligging, midden in de woonbuurt, omgeven door bomen en groen, zijn de speeltuin en het verenigingsgebouw voor veel kinderen uit onze wijk een belangrijk ontmoetingspunt.

Kenmerkend voor de vereniging is het grote aantal zeer gemotiveerde vrijwilligers die door veel zelfwerkzaamheid zorgen voor de instandhouding van het gebouw en de speeltuin en de door de vereniging ontwikkelde activiteiten. Voor en door zowel jong als oud worden allerlei activiteiten georganiseerd. In onze speeltuin is er voor iedere leeftijdsgroep wel wat te vinden.

De geschiedenis

In 1945 is onze vereniging informeel opgericht door enkele buurtgenoten. Men was van mening dat na vijf jaar bezetting de buurt weer één moest worden, ongeacht afkomst en levensovertuiging. De eerste vergaderingen van deze pioniers van het eerste uur werden belegd in de met kogelgaten doorzeefde landbouwschuur in Anreep. Onder het genot van Amerikaanse whisky en sigaretten werden de plannen gesmeed voor de oprichting van onze buurt- en speeltuinvereniging.

In 2001 hebben wij de grootste klus uit onze geschiedenis afgesloten, de renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw van “De Zonnereep”, ons verenigingsgebouw. Het oorspronkelijke gebouwtje werd door de aanbouw ruim 4 maal zo groot. Dankzij de ondersteuning van fondsen, een grote en kleine donaties van leden en de ingezet van handige vrijwilligers, de gemeente Assen en sponsoren hebben wij dit kunnen realiseren.

In 2006 volgde een complete renovatie van de speeltuin. Vanaf het ontstaan van onze vereniging zijn er speeltoestellen in elkaar gelast en getimmerd door de grote inzet van vrijwilligers. Helaas moesten in 1998 de toestellen, die niet meer voldeden aan de nieuwe wettelijke eisen worden verwijderd. Het gevolg was een grote kaalslag. Een grootse aanpak was noodzakelijk. Weer dankzij de gemeente Assen, diverse fondsen en sponsoren en – natuurlijk – de vele vrijwilligers en een goede meedenkende speeltuinarchitect hebben wij onze speeltuin kunnen vernieuwen met bijzondere speeltoestellen, waaronder een groot klimtoestel in de vorm van 3 gebouwen op palen.

In 2011 waren er genoeg middelen bijeengespaard om ons oorspronkelijke gebouw, waar ook de bar in was gevestigd aan te pakken. Het aanbrengen van een nieuw dak en een geheel nieuwe inrichting, met de sfeer van een gezellig café was (voorlopig) onze laatste grote verbouwing.

Activiteiten

Onze vereniging heeft diverse commissies die activiteiten organiseren voor hun doelgroep. Zo organiseert de Speeltuincommissie activiteiten voor de basisschoolkinderen, zoals: spelletjesavonden, palmpasen met eieren zoeken met de paashaas, spooktocht, en een feestelijke opening en sluiting van de speeltuin.

Voor de jeugd van het basisonderwijs organiseert de Jeugdsoos voor de jeugd van 7 tot 11 jaar diverse activiteiten zoals regelmatig een disco en incidenteel een party.

Op de eerste en derde vrijdag van de maand is de jeugd van 12 tot 15 jaar welkom in de jeugdsoos in de Zonnereep. In een ongedwongen sfeer kan er naar muziek worden geluisterd of tv worden gekeken. Er zijn 3 dartborden en er staat altijd een volwassen barmedewerker achter de bar. Ook worden er regelmatig speciale activiteiten georganiseerd zoals vlaggenroof en spooktochten.

Voor onze oudere leden is er ook van alles te doen en organiseert de Seniorencommissie iedere week een soos, koersballen, sjoelen, een gezellige kerst- en paasmiddag met buffet en muziek en tevens worden er regelmatig fietstochten en excursies met een touringcar georganiseerd.

Verder zijn er nog een klaverjasclub, een jeu de boulesclub, een creatief team en een klootschietclub. Jaarlijks wordt er een volleybaltoernooi door en voor de leden georganiseerd.

U ziet, er is genoeg te doen in ons verenigingsgebouw en in de speeltuin aan de Zonnedauwstraat. Voor een compleet overzicht, bekijk de agenda. Woont u in onze wijk en wilt u lid te worden van onze vereniging, stuur dan een bericht naar de ledenadministratie via de contact pagina van deze site.