Busreis 55+ (16 sept 2014)

De jaarlijkse busreis ging dit keer richting mijn geboorte provincie Friesland. Het was voor mij een soort thuis komen. Er is mij gevraagd of ik verslag wilde maken van deze dag. Hoewel verslagen schrijven niet mijn hobby is, heb ik toch toegezegd.

1. Om 9.30uur was iedereen al aanwezig en de bus was weer aardig bezet. De route naar Friesland ging via dorpen die ten noorden van Assen liggen. Vervolgens gingen we via Veenhuizen/Oosterwolde naar De Hemrik. Hier was de eerste stop bij de stoeterij “Het Swarte Paert”. Na de koffie kregen we een rondleiding in het bedrijf, en uitleg over het ontstaan van het van stamboek van het Friese paard . Het was interessant om te horen dat dit bedrijf zaken doet over de hele wereld en dat het sperma van de hengsten wordt gebruikt voor alle Friese paarden in de wereld. Nadat we de paarden in de wei hadden bezichtigd gingen we naar een tentoonstelling over het Friese paard in vroegere tijden. Als afsluiting werd er nog een demonstratie paarden dresseur gegeven . Duidelijk werd dat de amazone en het paard communiceren via lichaamstaal. Het was een leerzame excursie. Hierna vervolgden we onze reis.

2. Na een korte busreis kwamen we in Beetsterzwaag aan, waar we de lunch hebben genuttigd. Tot ieders tevredenheid was deze voorzien van een kroket. Iedereen kreeg ook nog een kruikje kruidenbitter mee.

3. Weer terug in de bus kwam een troubadour ons vergezellen, en al zingende kwamen we in Leeuwarden aan. Bij het Boomsma Beerenburg museum kregen we een rondleiding. De film die op een heel speciale manier was gemaakt, gaf een goed beeld over het ontstaan van de distilleerder. Ook mochten we even proeven van hun producten. Daarna was er tijd voor een bezoek aan de binnenstad en bezochten we een terrasje.

4. In Joure kregen we de warme maaltijd, en met een volle maag weer op naar Assen. Het was een aangename dag met goed weer en een goed programma. En leuke reisgenoten waarvan ik de indruk krijg dat de gemiddelde leeftijd steeds meer naar beneden gaat.

Wat mij betreft: op naar een volgende keer. Hopende dat de vertrouwde gezichten weer mee gaan, en dat ook nieuwe mensen geïnteresseerd raken en de gemiddelde leeftijd blijft dalen.

Jinke